Risago - Maartje van Schooten
Over mij
mijn verhaal - wie ben ik?
even voorstellen
Hi, wat leuk dat je meer over mij wilt weten! Ik ben Maartje (de oprichtster van RISAGO) en THIS GIRL IS ON A MISSION!
Ik werk graag met mensen, daarom was de keuze voor een opleiding in het sociale domein snel gemaakt. Inmiddels werk ik al jarenlang, met plezier, in de gezondheidszorg. Daarnaast hou ik van het ontdekken van nieuwe hotspots.
Je zult mij bijna nooit naar hetzelfde koffie, lunch of diner tentje zien gaan, tenzij het natuurlijk echt fingerrrrrlickinggg good is!
Ik kan overal zo naar binnen, echter weet ik inmiddels dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Voor mensen met een lichamelijke beperking bijvoorbeeld kost het soms heel veel uitzoekwerk en is spontaan op pad gaan er vaak niet bij.
Ken je dat zinnetje: ‘Je weet pas wat je mist, totdat je het niet meer hebt?’
Hedendaags...
Vandaag de dag komt het nog steeds voor dat mensen vanwege hun beperking niet worden toegelaten op scholen of dat zij door werkgevers niet in dienst worden genomen omdat zij simpel weg niet naar binnen kunnen. Ook ervaren zij obstakels als zij bijv. van het openbaar vervoer gebruik willen maken. Daarnaast ervaren veel mensen met een beperking belemmeringen bij de toegang tot bibliotheken, winkels, bioscopen, sportfaciliteiten en cafés.
Ik voel me ontzettend bevoorrecht dat ik benen heb waar ik op kan lopen, waar ik mee kan springen, die ik naar voor, achter en opzij kan bewegen. Dat ik mijn armen kan gebruiken, dat ik deuren kan open duwen, dingen kan optillen of op zij kan schuiven.
Maar stel dat je dat dus niet kunt?
We hebben allemaal in ons leven wel eens een blessure of botbreuk gehad. Dan zie je ineens allemaal uitdagingen in één dag die je moet zien te overwinnen. Weet je nog hoe beperkt je je toen voelde? Dan weet je pas wat je mist. Je kan namelijk pas iets veranderen aan een situatie als je je er bewust van bent. Door mijn werk in de gezondheidszorg sta ik er dagelijks bij stil. Maar neem het overgrote deel van de Nederlandse bevolking, het is vast geen onwil, het is een gebrek aan bewustwording.
In Nederland
Eén op de acht Nederlanders leeft met een handicap; 2,3 miljoen mensen daarvan met een matige of ernstige fysieke beperking. Pas tijdens mijn HBO opleiding heb ik ‘les’ gekregen over mensen met een lichamelijke beperking. Waarom gebeurt dit niet al veel eerder? Waarom leren we daar niks over tijdens de basisschool tijd? Middelbare school tijd? Als bewustwording essentieel is, waarom wordt er dan zo laat pas mee begonnen? Ik heb dan toevallig een sociale studie gevolgd, maar wanneer je een studie volgt in een ander domein, kom je er dus helemaal niet mee in aanraking. Wanneer je dus niet of nauwelijks met iets of iemand in aanraking komt, is al het onbekende eng en spannend toch?
Hoe zit dat met de media? Kunnen zij een steentje bijdragen? Als ik al eens iemand zie met een beperking op tv, staat vaak de beperking centraal. Een beperking is maar een heel klein onderdeel van een persoon, waar die persoon zelf, door jarenlange ervaring, heel goed mee om kan gaan. Maar wij kennen het niet, dus focussen we ons daarop.
KANSEN, KWALITEITEN en MOGELIJKHEDEN
Mensen met een lichamelijke beperking zijn zoveel meer dan alleen hun beperking. Ze hebben zoveel kwaliteiten die nu niet eens worden benut, omdat wij, als maatschappij, steeds blijven hangen bij de beperking zelf en door gebrek aan bewustwording, niet zorgen voor de juiste toegankelijkheid in het dagelijks leven. Mensen met een lichamelijke beperking zijn volwaardige leden van de maatschappij en hebben het recht om overal naar toe te kunnen gaan. Het is vreselijk dat dit vandaag de dag nog niet het geval is.
Mijn vuurtje gaat hier van AAN en het voelt als mijn persoonlijke missie om meer bewustwording te creëren over en voor mensen met een lichamelijke beperking. Bewustwording creëren in toegankelijkheid van horeca, culturele instellingen en/of gebouwen. Maar vooral ook eens te focussen op wat er WEL mogelijk is, de positieve kant benadrukken en vooral kijken naar KANSEN, KWALITEITEN en MOGELIJKHEDEN.